Pričamo petkom: Recept za savršen vikend

3:04 PM


Još od osnovne škole drži me to uzbudjenje zvano ''petak popodne''. Ne, nisam pogrešila i znam da je naslov ovog posta vezan za vikend. Iako ovaj naziv u sebi nosi ime poslednjeg radnog dana u nedelji za mene ''petak popodne'' označava mnogo više. Petak popodne je početak vikenda. I to je tako oduvek bilo. Petkom popodne moj mozak zaboravlja na školu, domaći, fakultet, ispite i bilo kakve obaveze. Ne razmišljam ni o izlascima i provodu jer ja nisam taj tip. Već negde oko 17h, poslednjeg radnog dana, počinjem sa planovima. I ti moji planovi su vezani za odmaranje, opuštanje i uživanje kod kuće, kod prijateljice ili na nekom udobnom, što bi Englezi rekli, ''cozy'' mestu. Znam da mnogi ljudi sebi ne mogu da priušte ovakvo odmaranje vikendom - pojedini imaju da uče, neki moraju da rade, drugi moraju da obavljaju poslove kao i svakog drugog dana (čišćenje, pranje, kuvanje, briga o deci)... Nije ni svaki moj vikedn opušten i savršen. Vrlo često i ja sama imam gomilu obaveza ali uvek odvojim bar malo vremena za sebe. Da nagradim vrednu sebe. Nekada moj vikend počne petkom popodne i traje do ponedeljka ujutru, dok se alarm ne oglasi. A nekada taj termin vikend označava svega jedan, dva sata vremena koje posvetim samoj sebi - jer više nisam uspela. Ali vrlo je važno da vikenda bude bar malo. 



Predložiću vam neke od stvari kojima ja sebe počastim vikendima. Nekada ispunim sve stavke pa vikend bude savršen. Nekada samo neku od njih. Ali nagrada je nagrada. Svaka od vas, mojih čitateljki, zaslužuje odmor. Moj blog ne čitaju lenjivci, dosadnjakovići i nesposobnjakovići. Ako ih je i bilo, sigurna sam, da sam ih pokrenula i donekle promenila. Ja znam da su moje čitateljke vredne, uporne, ambiciozne i predane. I znam da svaka od vas zaslužuje nagradu za takve epitete. Zato ovog vikenda počastite vrednu sebe. Dajte sebi oduška. Neće svet stati. Niko neće umreti od bolesti, gladi ili besnila zato što ste vi rešile da volite život i sebe. Bićete srećnije, zadovoljnije i bolje! Nikog dobra stvar nije učinila gorim! Uživajte jer ste vi, baš vi, najvažnije!

U daljem tekstu termin ''vikend'' označavaće vreme koje vi posvećujete sebi.







Odaberi cozy mesto

Vrlo je važno da vikend provedeš na udobnom mestu. Džaba vile, svile i šampanjac ako to nije to i ako ti je prijatnije tvoje ćebe staro 30 godina i krevet koji ume da zaškripi kad udahneš vazduh. Dakle, idi negde gde ti prija ili ostani u svom carstvu. Kakvo god da je, tvoje je. 


Negujt se

Veoma je važno da se tokom vikenda neguješ. Bilo to fizički ili psihički. Nekom je nega maska za kosu i lice, krastavci na kapke. Nekom drugom nega predstavlja čitanje neke sjajne knjige, prelistavanje časopisa ili gledanje omiljene serije. Svako živi samo u svojoj koži. 



Opusti se

I opuštanje ima svoje varijacije na temu. Recimo, ja volim da napravim toplu kupku i da se brčkam dok ne potrošim svu vodu iz bojlera. Neko drugi se opušta tako što ode u šoping. Neko treći voli da poršeta a neko četvrti da sedne na klupu i posmatra život oko sebe. Sebe poznaješ najbolje, znaš šta treba da radiš.


Greh na usta ulazi

Vikend je tu da se nagradimo pa makar to značilo da ćemo prekršiti pravila. Kupi ili napravi sebi ono što najviše voliš da jedeš. Nema veze ako si na dijeti, zdravoj ishrani i slično. Ti si čovek. Nek ti to bude nagrada za sav tvoj trud i rad na tom polju jer par zalogaja te neće vratiti unazad. Uvedi je kao praksu. Što više ''radiš'' to se bolje nagradi, ali samo vikendom! I čuvaj se. Nagrada je nagrada a ne iživljavanje.



Isključi se

Isključi se sa interneta i uključi avio mod bar u terminu ''vikenda'' (rekli smo da termin vikend označava deo vremena koje ćemo posvetiti samo sebi, nemojte da preterate pa da mama pomisli da su vas kidnapovali). Ako vam je dosadno vi pozovite društvo kod vas ili izadjite negde. Kontaktirajte sa ljudim uživo, verujte, ako niste probali obećavam vam da je lepše.


Voli sebe

Naravno da ne treba da budeš egoista ali ne smeš ni da zaboraviš da je svaki čovek jedinka. I koliko god da voliš svoje roditelje, decu, supruga, dečka, prijateljicu..svi oni, ako reše, mogu da odu od tebe. Jedina osoba koja nikada ne može da pobegne od tebe si TI. Ona će uvek da te prati, da ti bude tu. Zato sebe postavi na prvo mesto. Voli i druge, poneke i bezgranično i pruži im sve što možeš ali sebe voli više. Kako očekuješ da te drugi ne zaborave, da te drugi poštuju i daju ti pažnju ako si samu sebe zaboravila, ako samu sebe ne poštuješ i ako sama sebi ne posvećuješ dovoljno pažnje? Tvoja najbolja investicija si ti i niko drugi ne može tvoje zamisli i želje da ostvari tako dobro kao ti sama. 








Moje pitanje za vas je:

1. Kako izgleda vaš savršeni vikend?











You Might Also Like

22 коментара

  1. Odličan post i slike! Obožavam čitati tvoje postove i jedna si mi od omiljenih bloggerica.♥ Vikend svakako iskoristim za opuštanje, relaksaciju i također, pripremu za sljedeći radni tjedan. :)

    My little corner

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! Nadam se da ćeš i ovaj vikend da uživaš! :) <3

      Delete
  2. Jedan od najdrazih postova, definitivno.Osjecam se mnogo ljepse nakon sto sam ga procitala.Inace vikend koristim za ucenje, ne zato sto ne ucim radnim danima, vec eto hiljade stranica iz nekih ispita ne stizem nauciti samo radnim danima.Ali od ovog trenutka ce svaki moj vikend imati prave "vikend momente".Hvala za uljepsan dan.Poljupci od vjerne

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pozdrav od vjerne citateljke iz Banja Luke.*

      Delete
    2. Jako mi je drago što ti se dopao post i što te motivisao da uradiš nešto, što bi se reklo, za svoju dušu. Uzvraćam poljupce pravo za Banja Luku <3 :) Hvala i tebi za ulepšan dan! :)

      Delete
  3. Ovo mi je sada omiljeni post! :)
    Ja jedan dan odvojim za "vikend radnje", a petak popodne i taj jedan preostali dan za grejanje stolice i ostale obaveze. :) Pored toga, svakog dana imam bar jedan "vikend" sat, tako da sam sa tim skroz umerena. :)
    Najčešće subotom, izlazim u omiljenu poslastičarnicu i naručim par mafina, ali naravno, takođe umereno.:D :D
    Moje "vikend" trenutke provodim u krevetu sa dobrom knjigom uz omiljenu seriju. :) <33333333333333333333

    ReplyDelete
    Replies
    1. Divnoooo :) Mogla bih da pokupim tvoj trik za bar jedan vikend sat svakoga dana :)

      Šaljem ti poljupceee <33333 :)))

      Delete
  4. Mene svaki tvoj post oduševi, ali ovaj mi je posebno oduševio i uneo mi je pozitivnu energiju! ♥
    Čitave nedelje sam imala mnogo da učim, i toliko sam iscrpljena, da sam jedva dočekala petak. Kada je on došao, shvatila sam koliko moram da učim tokom vikenda, ali kada sam ovo videla, odvojiću bar subotu da se odmorim :) Krevet, knjiga i omiljena serija... ništa mi više ne treba :)

    Anja's diary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Anja. Kad komplimenti dođu od tebe oni uvek imaju jednu posebnu notu koju obožavam. Napuni baterije pa u nove radne pobede! :) <3

      Delete
  5. Fenomenalno, zaista! ☺ Mislim da uvek govorim da me ostavljas bez teksta, a tako je i ovog puta. Predivan post i divne fotografije. Moj savrsen vikend definitivno pociva sa ljubavnom knjigom i soljom caja u ruci.☺❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti :) Trudim se i mnogo mi znači kad imam povratnu informaciju da mi ide od ruke a ti uvek imaš nešto lepo da mi kažeš i da me motivišeš. zato želim da ti se zahvalim! :) <3

      Delete
  6. Sjajan i poučan tekst! I ja sam kućna bubica i vise izlazim radnim danima nego vikendom sa izuzetkom kada negde otputujem. Volim to "cozy" vreme provedeno u komotnoj trenerci, uz kaficu, dobar film ili knjigu ili pak osmišljavanje novih ideja za blog.
    Cmok i uživaj jer vikend je tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Ivana <3 Nadam se da i ti uživaš :)

      Delete
  7. Divan post i slike su jako lepe :)

    Novi post je na mom blogu -----> littleboxofhappiness.blogspot.rs <-----

    ReplyDelete
  8. Savrsen vikend-spavanje 15h i kasnije gledanje omiljene serije do ranih jutarnjih sati :D

    ReplyDelete
  9. Moj savršeni vikend bi izgledao kao kombinacija svih tvojih predloga.☺ Meni, takođe, vikend počinje petkom popodne i to je jedino vreme koje skroz provodim u opuštanju. Stvarno predivan post, a fotografije više ne moraju ni da se spominju-genijalne su!♥

    ReplyDelete
  10. Ovaj post ide u listu mojih omiljenih postova, i na toj listi su par Instagram postova i #pricamopetkom postovi, tvoj blog me cini srecnom i motivisanom kao da te je poslala visa sila da me motivises za razne stvari jer imamo slicna interesovanja, iako, slobodno mogu da kazem da si starija 10ak godina mi ipak imamo slicna interesovanja, moj savrsen vikend pocinje jutarnjim izlezavanjem i cajem ili mlekom, posle citam knjigu i planiram svoj dan,oko 12 sati ucim ili ako sam isplanirala da idem negde sa drugaricama ( kao slucaj danas ) spremim se i idem, vreme preko vikenda provodim sa drustvom smejuci i setajuci, citajuci knjigu i naravno - vikendom ucim i spremam se za sledecu skolsku nedelju. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga moja Majo ne znaš ni sama koliko si i ti radosti unela u moj život svakim svojim komentarom. Hvala ti što si tako divna i što me razumeš :) <3

      Delete
  11. Odlican post. Vikendom uglavnom najvise ucim, ali nadjem vremena i za sebe. Ljubim te ☺

    ReplyDelete

Radujem se svakom komentaru koji mi ostavite! :)