Sitnice sa police: Knjige koje sam čitala tokom decembra

11:00 AM


Ne znam koliko dugo čitate moj blog ali ako ste tu već neko vreme onda sigurno znate koliko volim knjige. Knjige su odista moja velika ljubav. Sećam se svog učlanjenja u gradsku biblioteku u mom rodnom gradu. Imala sam svega dvanaest godina kada sam skupila novac za članarinu i zakoračila u magični svet visokih drvenih polica. Na dečjem odeljenju moglo se naći toliko toga - od slikovnica, preko tinejdžerskih romana do stripova. Jednom nedeljno sam odlazila u mali knjiški raj i svaki put bih poželela da se što pre ponovo vratim po još. Zavolela sam bilioteku toliko da i deset godina kasnije još uvek ne kupujem knjige. Mnogi od vas će se pitati zašto. Zar poenta nije da imaš što više knjiga ili da praviš svoju biblioteku? Odogovoriću sa: kako kome. Znate li gde leži čar gradske biblioteke? U spajanju sa drugima. Neopisivo je dobar osećaj držati knjigu koju je pre tebe čitao neko drugi. I kada je pročitaš i dopadne ti se..zapitaš se da li se i onima pre tebe svidela. Da li su i oni uživali? Poželiš kratku debatu na temu radnje, likova, načina izražavanja.. sa svojim prethodnicima. Pronađeš kad kad neku poruku, neki smajlić, neki bukmarker.. i tako. Imaš osećaj da knjiga živi.


Tako sam ja, i deset godina kasnije član biblioteke. Sada u drugom gradu, u drugoj biblioteci, među drugim policama. Ali osećaj je isti i ljubav prema biblioteci ne jenjava. Čitanje spašava ljude. Ali bukvalno. Ukoliko date krv, spasićete i do 3 života. I dobićete besplatnu godišnju članarinu u biblioteci Grada Beograda. Duboko verujem da ne može bolje.

   
Prošlog meseca se ispred mene našao veoma neobičan spoj literature. Verovatno ste mislili da osoba koja čita Noru Roberts ne može da čita Platona.  Zašto suditi na prvu loptu? Zašto uopšte suditi na bilo koju loptu? Širok um je najlepši um. Te tako, treba imati široke vidike, voleti razne stvari i naučiti da treba uživati i u zreloj višnji tek ubranoj sa grane i u piti sa višnjama. Sve je stvar čovekove volje i bistrine. Nora Roberts je moja omiljena spisateljica za razbibrigu, za one trenutke kad me boli glava ili kad ulazim u pms. Ona ume tako da me razneži, da me razveseli, da me ubedi da srećan kraj postoji. Ume da me drži daleko od računara, od telefona, od spoljašnjeg sveta...satima. Njene knjige su za romantičare. Za one koji to sebi priznaju. I za one koje to sebi ne priznaju. Rođena u čežnji predstavlja treći deo trilogije o sestrama Konkenon. Nažalost, još jedna čar biblioteke je da ponekad ne možete dobiti knjigu koju želite jer je već zauzeta. Tako sam ja posle prvog dela odmah skočila na treći. Ali sam ubrzo shvatila da gubim konce i da mi je neophodan nastavak prvog dela da bih istinski uživala i manje mozgala. Nora nije pisac uz kog se mozga. Nora je pisac uz kog se mozak odmara. Vraćam se ovoj knjizi nekad u budućnosti  kad je ponovo zateknem na polici.



Prvu odabranu knjigu nisam uspela da pročitam ali sam zato drugu završila u roku od dva dana. Verovatno bih je završila i pre da nisam ljudsko biće i da ne moram da jedem i spavam :) Skriveno bogatstvo je jedna od moji omiljenih knjiga Robertsove. Radnja prati život Dore Konroj, preprodavca antikviteta, posle jedne aukcije na kojoj kupuje niz, naizgled, veoma običnih predmeta. Međutim, ubrzo nakon aukcije sledi i niz ubistava ljudi koji su bili u kontaktu sa predmetima i niz pokušaja pljački u njenoj antikvarnici. U pomoć Dori će doći Džed Skimehorn, naizgled običan bivši policajac koji živi u stanu preko puta njenog. Njih dvoje će zajedno nastojati da razotkriju tajanstvenu mrežu krijumčara suočavajući se sa čovekom koji će uraditi sve da dođe do svog skrivenog bogatstva. 




Pošto me je kraj prethodne knjige potpuno istopio, trebalo mi je nešto za povratak u realnost. Nešto što će me obogatiti a što će mi usput biti neverovatno interesantno. I baš sam pogodila sa ovom knjigom. Delo Borislava Soleša Srpski naučni krug mnogo je više od obične knjige. Skup neverovatnih informacija o još više neverovatnim ljudima poput Tesle, Josifa Pančića, Milutina Milankovića, Dositeja, Pupina, Vuka.. i mnogih drugih. Delo uz koje ćete se zabaviti, edukovati, baciti u razmišljanje..


  
Ko voli da uči i saznaje nove stvari, ko voli geografiju i istoriju, pa i politiku..zasigurno neće pogrešiti sa knjigom Evropski mozaik. Ovu knjigu je napisao Gediminas Vitkus a njeno čitanje na našem jeziku omogućili su Delegacija EU i EU info centar sa ciljem da se i kroz knjige promovišu evropske ideje i vrednosti. Za mene to nije bilo toliko važno. Nije mi važan ni sam istorijat EU, mada ga veoma dobro poznajem, jer sam se studirajući susretala i sa gradivom iz te oblasti. Ova knjiga mi je privukla pažnju kvalitetnim opisima država članica i zaista sam mnogo naučila čitajući ovaj sjajan vodič. Ukoliko želite možete ovu knjigu pročitati i vi, online. Imate je u pdf-u na ovom link-u!



I naposletku, ono što sam tek počela da čitam, a što je u mojim rukama završilo zahvaljujući mojoj prijateljici Katarini jeste Platonova Država. Da mi je neko pre par godina rekao da će me ovo zanimati, ne bih mu verovala. No, Kaća je bila sprečena da knjigu vrati u biblioteku pa sam se ponudila da umesto nje to učinim ja. I eno je još uvek na mom noćnom stočiću. Najupečatljivija rečenica iz ovog dela, koja je tako prodrmala čitav moj pogled na politiku, vlast, demokratiju i sve ono što mi je u toj sferi poznato, mi je: ''Vidiš li, prijatelju, ona 3 čobana? Sve dok oni mogu da nadglasaju Sokrata i mene, i usled toga da donose odluke, ja u demokratiju ne verujem.''  Da li ste se i vi sada zamislili? Listajući je, spazila sam gomilu podvučenih rečenica, znakova uzvika na značajnim pasusima, par imena i različitih rukopisa. Neko je temeljno spremao ispite. Pitam se.. da li su položili? :)




Nadam se da vas nisam udavila. Zaista sam uživala čitajući ova dela. Šta ste vi poslednje pročitali?




Ovaj post nije sponzorisan.









You Might Also Like

25 коментара

  1. Andrijana stvarno znaš da držiš pažnju čitatelju od prvog slova do zadnjeg, i da u svaki post uneseš dio sebe. Iako obožavam da su moje knjige besprijekorne, ipak volim kada netko u knjizi koju sam posudila ostavlja svoje tragove. Imam osjećaj kao da se povezujem sa tom osobom, ja najčešće svoje mišljenje stavim na jedan papirić i ispod stavim svoju g- mail adresu, tim putem sam do sada upoznala jako drage osobe. Meni su knjige Nore Roberts užasno naporne i dosadne, pa ih ne kupujem, ali općenito sam ja jedna malo čudna djevojčica. <3 ;)

    Fantastiko World

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti draga Marija što primećuješ moj trud :)
      Zanimljivo za Norine knjige :))

      Šaljem ti zagrljaj! <3

      Delete
  2. Nisi udavila, uživala sam čitajući. Nisam čitala nijednu odavde, ali svaka se čini podjednako zanimljivo. Takođe mnogo volim da pozajmljujem knjige iz biblioteke, i da potom na svakoj od njih dodam neku sitnicu grafitnom olovkom, nažalost, živim u malom gradu, pa tako ni biblioteka nema sva izdanja do kojih bi želela doći, zbog toga povremeno kupim neku knjigu koju sam dugo želela. Što se predrasuda tiče, ne podnosim ih. Često svratim do biblioteke dok sam u školi, i, ako sam na primer taj dan uzela Tračaru, Gijom Musoa ili Noru Roberts, čudno će me gledati i govoriti kako su to neozbiljne knjige itd itd, s druge strane, ukoliko sam uzela autobiografiju nekog velikana, pitaće me zašto uzimam tako teške knjige, nisu za mene, u mojim godinama se čita nešto laganije... Jednostavno mislim da svi imamo periode kada nam se čitaju različiti žanrovi, pisci, stilovi, i tome se prilagođavamo. Ukusi su podeljeni, ali 9/10 knjiga sadrži jasnu i dobru pouku, a to je samo jedan od darova čitanja. Da li si čitala Den Brauna, Agatu ili Šeldona? Ako jesi, koja dela voliš i preporučuješ, a koja su ti se manje dopala? Kada ti naleti period slobodnog vremena, ukoliko već nisi čitala, preporučujem ti autobiografiju Mihajla Pupina "Od pašnjaka do naučenjaka", slova su sitnija pa je malo napornije čitati je, u nekim delovima se previše dotiče fizike što se neće svakome dopasti, ali ipak, ja nisam ostala ravnodušna. Fascinantna mi je priča o tome kako je sa nepunih 15 godina otišao u veliki grad, kako se borio i izborio za svoje mesto pod suncem, ali ipak ostao skroman i rado se vraćao u svoje rodno selo. Iako nismo svi genijalci poput njega, ovo delo unosi nadu, i mislim da bi se tebi dopalo, čak te mogu pronaći u pojedinim delovima haha.
    Uhh kad vidim koliko sam se raspisala dođe mi da obrišem komentar, ali hajde, nema veze. Ukratko, post je super, češće piši slične, i da, ove sveće su predivneee :O

    bbooklovers.blogspot.com Poseti moj novi blog o knjigama, ako ti se dopada učlani se i prati nove postove

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne, ni slučajno da brišeš komentare koji su dugački. Iskreno ja takve najviše volim i hvala ti za sve preporuke koje si mi napisala. Den Braun i Agata su mi top a Šeldona, začudo, još uvek nisam čitala. Ali ću sutra do biblioteke pa šta zateknem :)

      Hvala ti još jednom na divnom komentaru i posvećenom vremenu. Naravno, odmah se učlanjujem <3

      Delete
  3. Uživala sam u ovom postu, zaista! Ja volim da uzimam knjige iz biblioteke i uzimam ih vrlo često, ali isto toliko volim i da ih kupujem. Potajno sanjam o velikoj kućnoj biblioteci, ali zadovoljiću se i omanjom. :) Što se tiče knjiga koje čitam, takođe volim Noru Roberts, Gijoma Musoa, Aleksandru Poter i Sofi Kinselu. Uživam u knjigama uz koje ne moram mnogo da razmišljam, opuštaju me. S vremena na vreme volim da pročitam i nešto ozbiljnije štivo, ali sam najpre za knjige uz koje ću uživati i uz koje ću se odmoriti. :) Već vidim promenu u smislu kvaliteta teksta, i drago mi je što ćemo ubuduće moći da uživamo u ovakvim postovima! <33

    Anja's diary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ko ne sanja? :) Ali to tek jednog lepog dana kad odlučim gde ću da se nastanim za stalno :)
      Ja stalno nalećem na Poterovu i Kinselu u biblioteci i nikad ne uzmem, ne znam zašto a videla sam ih u tvom postu o knjigama koje si čitala tokom 2016. i baš sam rekla e uzeću nešto i opet nisam :/

      Hvala ti što si uočila :) <3

      Delete
  4. Malo je reci da sam ja knjiski moljac, tako da mi je izrazito drago kada vidim da je jos neko veliki ljubitelj knjiga. Knjige su zaista veliki blago, osim sto poboljsavaju nas vokabular, izrazavanje, fond resi, one prosiruju nasu mastu i kapacitete, zato mi je jako drago da neko pise malo edukativnog sadrzaja, ukljucujuci i recenzije knjiga. Zaista sam uzivala u ovom postu❤ S obzirom da sam jos uvek srednjoskilac, ja sam predhodne godine procitala veliki broj lektira, a pored toga i mnoge knjige, ukljucujuci i 'Mi deca sa stanice Zoo' , 'Ringispil' , sve delove Hari Potera i slicni, te odusevljena njima, preporucjem ih svima.

    Srecna Nova godina ❤
    Gotičarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slažem se sa tvojim mišljenjem u vezi knjiga! :)
      Ooo i ja bih volela da pročitam Hari Potera ali upuštanje u tu avanturu trenutno sebi ne mogu da dozvolim zbog obaveza :/

      Hvala ti na komentaru! :) Takođe, srećna Nova <3

      Delete
  5. Kada ce mastavgak tvoje knjige? :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Napisala sam tek 2 poglavlja. Kriza. :( i previše obaveza me sprečavaju da budem kreativna na tom polju. Zato kasni a obećala sam je još davno. :(( Nadam se uskoro <3

      Delete
  6. Interesuje me mnogo toga.
    Za početak ću reći, bez ikakvog patroniziranja, kao neko ko je nekoliko godina stariji od tebe (trideset i neka), da odlično radiš ovo što radiš.
    Tek skoro sam počela da sa zanimanjem pregledam blogove, tvoj me je zaista "držao".

    Pregledala sam mnoge tvoje postove, pročitala one vezane za razvoj bloga, "prikupljanje" čitalaca i saradnji.
    Deluješ kao vedra i dobra devojka, lepo vaspitana, držiš se zacrtanog, znaš šta hoćeš i napreduješ.
    I pored toga, interesuje me tvoje mišljenje:
    Da li danas vredi započinjati blog bez instagrama i bez otkrivanja svog identiteta, odnosno bez sopstvenih fotografija? Da li znaš takve uspešne blogove? (a da nisu kuvarski)
    Sledeće moje pitanje je veoma lično, ako ne želiš da odgovoriš, ok. Ako želiš, mogu ti dati svoji mail adresu, instagram (ili te kontaktirati tamo), šta god, kako bismo razmenile informaciju.
    U pitanju je zarada. Znam da je individualno, da niko ne garantuje, da treba da radiš iz ljubavi... sve to stoji. Ali mene konkretno interesuje zarada.
    Naravno, ne planiram da bilo šta uradim sa tom informacijom, samo me interesuje.
    Pročitala sam post gde si napisala da si zarađenim novcem kupila sebi fotoaparat, što mi je jako drago.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti na divnom komentaru! :) U nastavku ću odgovoriti na tvoja pitanja :)

      1. Da li danas vredi započinjati blog bez instagrama i bez otkrivanja svog identiteta, odnosno bez sopstvenih fotografija? Da li znaš takve uspešne blogove? (a da nisu kuvarski)

      Hm, veoma dobro pitanje. Da, to je izvodljivo ali je to veoma dug i naporan put. Veoma često neisplativ. Da bi nešto bilo isplativo neophodna je konekcija sa publikom. Odnos. To svi marketing stručnjaci govore i na tome insistiraju.. na komunikaciji sa publikom. A ona je najbolja, najlakša i najuspešnija kada je javna. Kada znaš sa kim imaš posla i slično. Zato je anonimnost u blogerskom poslu mač sa dve oštrice.
      Dosta toga zavisi od tematike bloga. Ako voliš modne, lifestyle blogove, beauty blogove i slično i ako tako nešto želiš da započneš onda moraš da se konektuješ sa svojim čitaocima jer drugačije ne može u tim sferama. Eventualno travel blog bi mogao da prođe anoniman ali tu nema nimalo zarade već čista ljubav prema pisanoj reči i putovanjima. Naravno, postoji još mnogo vrsta blogova ali iskreno da ti kažem retko ih čitam pa nisam sigurna kakvo je tamo stanje. Sve u svemu.. da, može, ali veoma teško. Ne preporučujem.

      2. Sledeće moje pitanje je veoma lično, ako ne želiš da odgovoriš, ok. Ako želiš, mogu ti dati svoji mail adresu, instagram (ili te kontaktirati tamo), šta god, kako bismo razmenile informaciju.
      U pitanju je zarada. Znam da je individualno, da niko ne garantuje, da treba da radiš iz ljubavi... sve to stoji. Ali mene konkretno interesuje zarada.... Pročitala sam post gde si napisala da si zarađenim novcem kupila sebi fotoaparat, što mi je jako drago.

      Zarada... kompleksno pitanje. :D Da, od bloga može da se zaradi. U početku 10, 15e mesečno. Kasnije se to popne i više. Ja u proseku od bloga zaradim oko 100e mesečno. Zarađujem od sponzorisanih postova i reklama koje se nalaze sa desne strane home page-a. Nekad zaradim i manje, nekad i više. Desi se da ne zaradim ništa. Ništa nije fiksno, ništa nije garantovano. Opet mač sa dve oštrice. S obzirom da se bavim fotografijom i da mi je ona glavni izvor zarade blog mi dodje kao nešto ''dodatno sa strane''. Opet, i to može da se promeni vremenom i da zarada bude daleko veća. Ali zato treba mnooogo truda i vremena koje treba uložiti u kvalitet bloga kako bi privukao publiku. Kvalitet i publika privlače sponzore. I tek tada blog može prerasti u full time job i zaista postati isplativ. Ovako je sve nesigurno, s vremena na vreme i malo. Koliko ja vremena posvetim pisanju postova tokom meseca 100e koje mi blog da su sitnica.

      Ako imaš još pitanja i nedoumica, slobodno pitaj.

      Pozdravljam te <3

      Delete
    2. Očekivala sam opširan odgovor, jer sam primetila da si iskrena i da bez problema deliš svoja iskustva, ali si premašila sva moja očekivanja.
      I hvala ti puno na tome!
      Želim ti još puno uspeha!
      Ako bude pitanja, vratiću se. ;)

      Delete
  7. Baš mi se svidio tvoj post, i neizmjerno mi je drago što toliko strastveno voliš knjige, činiš da ih i drugi ljudi zavole. I zaista, knjige su blago, samo ko zna da ih iskoristi. Veoma lijepe slike. xx

    esfashionup.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Vau, sjajno! Fotografije su, kao i uvek, očaravajuće, a sam tekst... Divna si draga moja, ne znam šta bih drugo mogla reći. Sve knjige deluju interesantno, a pogotovo Norine. Čitala sam knjigu 'Rođena u čežnji' i aposolutno je obožavam. :) <33

    Marsyly

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvalaaa ti punoo :) <3

      Jaoo baš mi je drago da volimo slične knjigee :)) <33

      Delete
  9. Sajt koj bih ti ja preporučila pošto toliko voliš knjige je svakako Goodreads. To je odličan sajt na kom ćeš pronaći šta ljudi širom sveta misle o nekoj knjizi i moći ćeš da dobiješ preporuke na osnovu knjiga koje si pročitala. Ja lično više volim da kupujem knjige i da uvek mogu da ig pročitam ponovo ako to poželim, ali potpuno razumem zašto ti voliš biblioteke.

    ReplyDelete
  10. Pratim te molim te uzvrati <3
    christinakristina.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. Jojj,jako lep post!!!Stvarno znas da se uneses u post i da ga stvarno lepo napises.Mislim da se knjige interesantne.Jeste da sam prvi put na tvom blogu ali po ovom postu mislim da si jako talentovana!!!!!♥♥♥♥♥♥♥♥

    nova sam na blogu pa ako bi moigla da me zapratis
    The creative,modern and little bit girl

    ReplyDelete
  12. Ovoje shajan post. Bukvalno si me sprovela kroz svaku od navedenih knjiga, taman tliko da mi zagolucas mastu a oper ne otkrijes previse. Ja sam godinama se uvlanjivala u gradsku biblioteku, i ono sto nasa skola nudi, jeste da mi, srednjoskolci, clanarinu na nivou godine placami samo 250 dinara! Ja sam bila odusevljena kada su na u prvoj godini to saopstili.. Medutim, ove godine nusam ckantvo produzila, jer ja volim svoju malu biblioteku kod kuce, i planiram da je sve vise i vise prosirujem. Bila sam na sajmu i kupila 6 knjiga, zatim sam u medjuvremenu dobila jos dve, a kako mi je rodjendan bio pre tri dana, u paketu kojim du me drugarice iznenadile se nalazila i vrpca koja je bila vezana oko pet knjiga. 5knjiga!! Mojoj srecii nije bilo kraja. E sad u druhoj godini imamo preko 10 lektira, pa treba i ve to procitati, a i moje drugarice su takodje kupile mimimun po tri knjige na sajmu... Pa ja definiyivno mislim da sam sebi obezbedila knjige za 2017! xD
    Izbini aki sam se previse raspisala, ali znam da to volis haha
    Pozdravljam te! :*
    I da, zanemela sam pred slikama, jer su prave onaki zimske i knjiske, hehe, ne zbam kako bih ti objasnila
    novi post:Teen Queen

    ReplyDelete
  13. Skidam ti kapu zaista. Vidi se da si nadarena i da čitaš puno knjiga, jer ne može svako imati ovako bogat vokabular, osim ako i nije prethodno pročitao brdo knjiga.
    Svaka ti čast !

    everydayema.blogspot.ba

    ReplyDelete

Radujem se svakom komentaru koji mi ostavite! :)