Pričamo petkom: Škola i odluke

5:03 PM




U poslednje vreme nekoliko devojčica mi se javilo sa raznim pitanjima vezanim za školu, fakultet, kako sam ja odabrala u koju ću srednju, koji ću faks...itd.
smile emotico




Danas sam rešila da pišem baš na tu temu. Pa, počnimo. :)

Još kao mala najviše sam volela da se igram i improvizujem upravo ono što danas obožavam da radim. To su bili držanje časova mojim lutkama, spremanje hrane od peska, zemlje i trave, blogovala sam u svesku (isecala slike iz novina, lepila ih i izmišljala tekst), smarala i davila sa slikanjem..Polaskom u peti razred moja velika ljubav postali su časovi engleskog i naredne 4 godine sam bila ubedjena da ću baš engleskim da se bavim. Usput sam jako zavolela geografiju, najviše zbog toga što je nastavnik vrlo često pravio takmičenja na karti u našem odeljenju, te se uvek trebalo dokazivati ko je najbolji. Medjutim, geografija mi kao zanimanje još uvek nije padala na pamet.




Što se tiče srednje, tu nije bilo dvoumljenja. Gimnazija je bila jedina na listi mojih želja na prijemnom. Znala sam da je ona moja karta za fakultet i odlazak u Beograd, o kom sam maštala. Zanimljivo je da sam tada, još u osnovnoj, upravo ovako zamišljala svoj život. Kada sam upisala gimnaziju (naravno društveno jezíčki smer jer matematiku pojma nemam) želja za engleskim kao zanimanjem me je napustila. U meni se već na prvoj godini javila želja za geografijom ali me to brzo prošlo. U narednom periodu zanimala me je psihologija, teologija, hotelijerstvo, novinarstvo, turizam. Ipak, želela sam 2 stvari da radim: da radim u školi ili u turizmu. Tek negde u januaru, na 4. godini sam donela odluku da će to biti turizam na Geografskom fakultetu ali sam svima govorila da će to ipak biti smer geografija a ne turizam, jer sam primetila da se mojima to baš ne dopada (osim mami). I tako sam polagala prijemni za Geografski. Kada je došao dan da se bira smer ipak sam odlučila da to bude geografija jer sa geografijom mogu da se bavim i turizmom ali sa turizmom ne mogu da se bavim geografijom.

Dakle, upisala sam ono što zaista volim. I meni moj faks nije težak, baš zato što mi je interesantan. Mislim da ne bih mogla da studiram ništa drugo, jer me sve drugo zamara i brzo mi dosadi.





Iako niste dugo imale geografiju to vam neće mnogo odmoći ako želite da upišete Geografski, jer se na faksu uči sve ponovo, lagano, oblast po oblast. Ima par gadnih profesora na drugoj i trećoj godini ali nije da ne može da se položi. Knjige nisu mnogo obimne, u principu do 400 strana, uglavnom manje. Ima dosta vežbi, na prvoj godini i računanja, kasnije crtanja karti i slično. Najlepši deo su terenske nastave (mini ekskurzije) po Srbiji kojih ima tokom sve 4. godine iz više predmeta, one su obavezne i vrlo zabavne. Ne plašite se fakulteta. Sve možete ako odlučite l istrajete u odluci. Upišite ono što volite jer to će biti ono što ćete raditi u životu. Razmislite u čemu ste to dobe, zašta ste talentovane, šta vas to usrećuje i šta vam nikada ne pada teško. To je sigurno ono što trebate i želite da postanete.

Što se tiče toga šta ću ja biti i čime ću se baviti u životu...Ne znam, verovatno ću raditi u školi jer smatram da će me to činiti srećnom i mislim da je to fin posao. Možda ću raditi u turizmu jer je turizam grana koja me jako inspiriše i zanima. Možda ću se baviti fotografijom jer je ona moja najveća ljubav. Možda ću raditi sve to a možda nešto četvrto. Videćemo. Važno je samo da se radi ono što se voli i da je to što se voli isplativo jer ljubav ne plaća račune i ne čini trbuh sitim.

*Uskoro ću vam pisati o zaradjivanju na blogu pošto mi je dosta vas to tražilo :)
smile emoticon









Moja pitanja za vas su:

1. Na kom ste nivou obrazovanja sada?
(koji ste razred, koja vrsta škole, ili ste već završili i šta)

2. Ako ste još u školi kakvi su vam planovi za dalje?
(Ako ste završili sa školovanjem da li ste zadovoljni svojim izborom?)

3. Imate li san? Podelite ga ako želite sa mnom. :)



Pišite ANONIMNO ako se stidite ili ne želite da svi znaju <3



















You Might Also Like

28 коментара

  1. Jako mi se svidja ovaj post. Verujes mi da od 13:00 visim na tvom blogu' :O Cekam novi post, haha xD


    1. Na kom ste nivou obrazovanja sada?

    Trenutno sam OS a razred ne zelim reci, haha :D

    2. Ako ste još u školi kakvi su vam planovi za dalje?

    Ja bih volela da budem na geografsom (naj zelja ♥), ako ne to onda matematickom a ako ne ni to onda jezici ♥

    3. Imate li san?

    Da, geografski falkultet. :* ♥♥♥


    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. geografskom* hihi, proveram 3 puta pa nisam videla xD

      Delete
    3. Ja se izvinjavam na kašnjenju :))

      Uh, imaš dosta vremena do faksa, izaberi srednju školu koju ćeš najlakše da završiš ako si sigurna da ćeš imati mogućnost da studiraš. Da ne gubiš živce i energiju na neku tešku koja ti nikad neće trebati. :)

      Delete
  2. Četvrti sam razred ekonomske škole. Ekonomija, pravo i administracija jesu oblasti za koje se trenutno školujem, ali mene ništa od toga ne interesuje. U poslednje vreme sam poprilično uplašena, jer vreme utkucava, a ja se još uvek dvoumim oko onoga šta ću upisati naredne godine. Od malih nogu volim da pišem i čitam, godinama osvajam nagrade na takmičenjima recitatora, pokupila sam dosta nagrada na literarnim konkursima, pišem blog i mogu reći da mi to lepo ide. Samim tim, svi me već vide kao novinarku ili profesorku srpskog jezika i književnosti, iako sam ja vrlo nesigurna i nikada dovoljno zadovoljna sobom. Preda mnom je još nekoliko meseci, a s obzirom na to da me osim maternjeg jezika (posebno književnosti) ništa drugo ne interesuje, verovatno ću se na kraju opredeliti za to. :) Nisam sigurna čime stvarno želim da se bavim u budućnosti. Volim profesorski posao i mislim da bi mi, uz strpljenje i ljubav prema deci, to lepo išlo, ali pre bih da se bavim novinarstvom. Ipak, najviše bih volela da napišem knjigu ili više knjiga i iskreno se nadam da će mi se to jednog dana i ostvariti. Ko zna. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ti polako već donosiš odluke. :) Lično da sam ja na tvom mestu ja bih pre otišla na jezik. Sa tim takodje možeš da se baviš novinarstvom i da pišeš knjige... A kao novinar ne možeš da radiš u školi... Ali moraš biti spremna, jer je književnost teška i zahteva puno rada ali kad su je svi do sada uspeli završiti neće ni tebi biti problem :)

      Delete
  3. Odličan post.
    1.Upisala sam gimnaziju,1. razred.:)
    3.Volela bih da budem turistički vodič.:)



    http://moon-brunette.blogspot.rs/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Srećno :) Gimnazija je lepa, svašta se nauči :)

      Jaoo znaš da za to uopšte ne treba faks? :) Niti bilo kakva viša škola i slično. Dovoljno je da odradiš kurs u Yuti i to je to, dobiješ sertifikat i vodič si :)) Divan izbor kad si mlad :)

      Delete
  4. Druga godina mučne Gimnazije! Pa slično je bilo i kod mene, samo što ja više težim ka engleskim i srpskim trenutno. Mada dobro promatram i političke nauke. No moji roditelji na sam pomen filološkog i političkog fakulteta šizeee!! Oni žele da ispune svoje hirove. Medicina ili pravo. Nema treće, nema četvrto. Nije mi problem da učim bilo šta, ali to su zahtevni poslovi koji ti nose samo karijeru i ništa više! Po mom mišljenju izuzetno neispunjen život... odličan je post i za koji se god posao odlučiš želim ti svu sreću!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Treća je najgora, opušteno :D

      Odaberi ono što ti želiš. Koliko god te pritiskali, juri svoj san. Bolje da pogrešiš sama i da znaš da je to posledica tvoje odluke nego da pogrešiš i ceo život da krivš njih i budeš nesrećna. I ja sam zamalo upisala ono što je tata hteo jer sam želela da ga učinim srećnim ali sam shvatila da sutra njega, nažalost, neće biti a ja ću i dalje morati da idem na posao koji me ne čini srećnom i ispunjenom.
      Hvala ti <333

      Delete
  5. Ja sam 8. razred OS sto znaci da za pola godine upisujem srednju.Sa jedne strane sam veoma uzbudjena i jedva ceka a sa druge se dosta plasim prijemnog i svga sto dolazi uz srednju skolu.Talodje,ove godine zavrsavam OS muzicku skolu i definitivno sam odlucila da cu upisati srednju muzicku skolu.Ali imam jedan mali problem koji ne znam kako ce se zavrsiti.Dobijam jako mnogo saveta od strane porodice,pijatelja da upisem jos kednu skolu pored muzicke jer cu tako biti sigurnija.Iskreno,ja zelim da upisem jos jednu skolu ali znam d ace to biti jako velika obaveza i veliko opterecenje.Ako bih upisala jos jednu skolu,bila bi to medicinska za vaspitacki smer.Zaista ne znam sta cu uraditi i odluciti haha.....Drago mi je sto si pisala post na ovu temu i meni je vrlo koristan a verujem i za druge.Jedva cekam sledeci post gde ces pisati o zaradi preko bloga :))


    P.S. iz nekog razloga,svako tvoj ppst #PricamoPwtkom mi uvek pomogne!Ti si genije ahha :)

    girlsstuffblogg.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Porodica je u pravu. Treba da imaš još jednu sigurnu školu pored te, jer, na žalost živimo u Srbiji
      :( Moja drugarica je upisala gimnaziju i muzičku, i uspela je! Probaj, nemaš šta da izgubiš. :)

      Hvalaaaa tii <3 Drago mi je da ti pomažem <3 :))

      Delete
    2. Eto, htela sam i ja da kazem/savetujem nesto. Imam drugaricu koja ide paralelno u gimnaziju i srednju muzicku. Mislim da muzicku zavrsava na neki nacin vanredno, tj. posto je ona u drugom gradu ne ide redovno na predavanja, vec samo na polaganje ispita. Inace, u gimnaziji ima odlicne ocene, ima vreme da se druzi i odmori.
      I da, nemoj da se plasis prijemnog, to je nepotreban stres. :)

      Delete
  6. Upisala sam prvu godinu gimnazije (matematicka). Iskreno, nije mi previse naporno, da, svakoga dana imam najmanje 6 predmeta da učim, ali postigne se. Iskreno, idelje ne znam šta želim za dalje, ništa me ne privlači previše. Moj san je da odem u Beograd na fakultet, da mogu gledati sve te lepote, da fotografišem, da blogujem, da se družim, ii uspem na fakultetu. :)

    Divan je post, donekle se pronalazim u onim anonimnim pitanjima :)

    Smoothieglam.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. 1. Osmi sam razred Osnovne škole.
    2. Voljela bih upisati gimnaziju.
    3. Moj san je da se u životu bavim modom i pisanjem bloga!

    Predivan post i slike! :D <3

    ReplyDelete
  8. Idem u onovnoj školi. Hoću daa upišem gimnaziju. Moj san je da upoznam Martinu Stoessel. Malo se šali.

    www.inmyownworld321.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Ja sam u 2. godini gimnazije i, iako se cesto zalim kako me mrzi da ucim, ni trunku se nisam pokajala zbog svog izbora jer sam upoznala puno divnih ljudi, a i zato sto sebe ne vidim ni u jednoj drugoj skoli.
    Sto se faksa tice, verujem da cu tek na kraju cetvrte godine odluciti jer trenutno apsolutno nemam pojma cime zelim da se bavim. Moja najveca zelja je da se bavim necim kreativnim i zabavnim i ne mogu da zamislim sebe u kancelariji sa radnim vremenom od 9 do 5.
    Mala pomoc svima - trebalo bi da kod psihologa u vasoj skoli mozete da uradite test profesionalne orjentacije. :)

    ReplyDelete
  10. Jos sam u osnovnoj, sedmi razred devetogodisnje. Znam da cu upisati gimnaziju jer je to bukvalno jedina srednja u mjestu u kojem zivim. A i da ih ima jos, svejedno bih upisala gimnaziju. :) Jeste da ce zasigurno biti tesko, ali s vremenom se naviknes na to.
    Nemam pojma sta cu biti kad odrastem. Gotovo sve moje prijateljice znaju sta ih zanima, ali to nije slucaj kod mene. Nista me ne zanima toliko, no, vjerojatno cu vec "skontati" sta me privlaci s obzirom da do fakulteta imam sest, sedam godina.
    Nesto cega se plasim je da cu odabrati nesto sto mi se nece svidjeti i da cu se samo muciti u zivotu radeci posao kojeg ne volim.

    ReplyDelete
  11. Hvala puno sto si mi ispunila zelju, nisam znala da je jos devojcica ovo trazilo posto sam ti pisala na instagramu. :D Kad vidim da ima jos do mog zanimanja prestajem da razmisljam o tome, sedmi sam razred, ali sad nekako ova teorija nas sprema za prijemni. xd Sto se tice pitanja, 7 sam rao sto sam rekla ] a sto se tice plana i sna, jako tesko pitanje, ovaj post me je naveo da razmislim, i razmislicu dobro veceras iako znam da ima dosta vremena. :) Super post, hvala jos jednom na ispunjenoj zelji❤

    ReplyDelete
  12. Ja sam tek 7. razred osnovne škole :). Planiram da upišem gimnaziju, društveno-jezički smer, a za fakultet ne znam, ima još dosta vremena, mada bih volela da se bavim nečim u vezi sa pisanjem, novinarstvom, ili bilo čim kreativnim što me zanima :).

    ReplyDelete
  13. Ja sam prva godina gimnazije opšteg tipa,što se tiče toga šta ću dalje razmišljala sam o pedagogiji i latinskom jeziku (ako ne grešim mislim da je to Filološki falkutet)...Odličan post,uvek uživam čitajući tvoje postove :)

    Fashion Awake

    ReplyDelete
  14. U ova krizna vremena, a tako je već 20godina, pa za druga i ne znamo, teško je predvideti u kom smeru će se kretati napredak i razvoj i šta će biti najisplativije raditi. O,daaa... i ovo je vrlo bitna stavka pri izboru zanimanja. Šta god da radiš u životu, ma koju školu/fax završio, moraš da daš sve od sebe i budeš najbolji. Naše obrazovanje se nikada ne prekida završavanjem formalnog obrazovanja. Morate biti spremni za promene, doškolavanje, istraživanje, usavršavanje... ukoliko želite da uspete u onome čime se bavite. Inžinjer sam telekomunikacija, ali nemam ni dana radnog staža u struci, jer su se kockice drugačije sklopile. Iako radim posao za koji nisam zvanično kvalifikovana, naučila sam mnoge druge stvari iz oblasti marketinga, prodaje, kozmetike, knjigovodstva, psihologije, programiranja... I uvek sam za nova saznanja i učenje!

    ReplyDelete
  15. Ja sam u prvoj godini gimnazije, društveno-jezički smer, i jako sam srećna svojim odabirom. Upoznala sam puno zanimljivih i dragih ljudi, a pritom sam ostala u svom gradu što je za mene odlično. Planirala sam da upišem filološku gimnaziju, ali pošto nisam bila 100% sigurna da ću se baviti jezicima, odustala sam od toga. Još od petog razreda planiram da studiram srpski jezik i književnost i to mi je i dalje želja. Pored toga sam razmišljala i o pravu, farmaciji, ekonomiji, vojnoj akademiji, ali mi je filološki na prvom mestu. Imam još dosta vremena da razmislim, pa ćemo videti šta će biti moj izbor. :) Odličan post! Želim ti mnogo sreće u poslu koji ćeš raditi! Verujem da ćeš biti odlična.❤

    ReplyDelete
  16. Upisala sam gimnaziju (društveno - jezički smer) i to mi je oduvek bila želja. Profesorak geografije je veoma stroga i traži da znamo čak ono što ga nema u knjizi i pita neka sasvim deseta pitanja na ispitivanju. Jezike sam pomalo zamrzela zbog nastavnika. Ali ipak mi je problem i dalje matematika. S obzirom da sam tek prva godina i dalje nemam ideja za fakultet. Volela bih da upišem dramske umetnosti ili psihologiju. ☺☺

    ReplyDelete
  17. Osmi sam razred.. Ima bas dosta da se uci i jedva cekam kraj osnovne skole.Volela bih da upisem medicinsku skolu smer zubotehnicar. Odlican sam ucenik,ali se pomalo plasim prijemnoggg.. Ljubim te :*

    ReplyDelete

Radujem se svakom komentaru koji mi ostavite! :)